“Alleen kan je niks, je moet het samen doen”

Deze mooie uitspraak van Cruijff, dat is voor mij precies waar het om draait! Het organiseren van een event, meeting of incentive kan ik niet doen zonder de hulp en expertise van anderen. Maar het belangrijkste is, om het doel te kennen wat de opdrachtgever voor ogen heeft. En dat kun je alleen bereiken door echt samen te werken!

Afgelopen maand heb ik een mooie reis naar Wenen mogen organiseren. Voor een mooie groep ondernemers uit de metropool regio Amsterdam. Vorig jaar heb ik de reis naar Dublin voor ze mogen organiseren. Het leuke daarvan is dat je de deelnemers steeds beter leert kennen. Waardoor je nog beter weet waar deze opdrachtgever en groep naar op zoek is en je echt heel doelgericht het programma kan samenstellen.

Het doel van deze jaarlijkse reis is vooral netwerken en kennis opdoen. Leren van elkaar, kijken of men meer kan samen werken, ervaren hoe het anders kan of zien dat je het zelf eigenlijk best goed bezig bent. Geen toeristische highlights maar meer een kijkje achter de schermen en het bezoeken van bijzondere projecten.

De bestemming Wenen is heel bewust gekozen omdat deze stad qua structuur best lijkt op Amsterdam, maar bijvoorbeeld totaal geen infra problemen kent. Het openbaar vervoer is hier heel goed op elkaar afgestemd en waarschijnlijk nog belangrijker… heel betaalbaar! Voor EUR 365 per jaar heb je een jaarkaart voor al het openbaar vervoer. En kun je gebruik maken van metro lijnen die om de 5 minuten vertrekken. Reden genoeg om geen dure auto aan te schaffen! Files in en rond Wenen en de autoproblematiek kennen ze dus ook eigenlijk niet. Het bezoek aan het vervoerbedrijf Wiener Linien zorgt dan ook voor een hoop nieuwe inzichten en ideeën.

Wenen staat natuurlijk bekend als cultuurstad en kent vele mooie theaters en opera’s. De pracht en praal aan musea, gevestigd in schitterende oude paleizen. Maar tijdens onze reis was juist het optreden van Superar, tijdens de netwerk receptie, één van de hoogtepunten van deze reis. Superar is gevestigd in een soort buurtcentrum en biedt kinderen een plek om elke dag te komen en muziek te maken. Voor gezinnen waar geen geld is voor dure muzieklessen, biedt dit de kinderen naast muziekles ook een fantastische kans om zich te ontwikkelen, meer zelfvertrouwen en perspectief.

Duurzaam ondernemen staat in alle steden momenteel centraal. In Wenen viel ons bezoek precies samen met de aankomst van het allereerste volledige e-transport van een lading bloemen uit Aalsmeer. Een bijzonder moment, waarbij we eerst de container van de e-train getild zagen worden en vervolgens via de e-truck aan kwam rijden in de haven.

Gelukkig biedt het programma ook nog tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Mooie ideeën over de toekomst van Amsterdam, soms verhitte discussies maar allemaal met de intentie om de stad Amsterdam mooier en leverbaarder te maken. Er valt nog genoeg te bespreken, ik ben erg benieuwd waar de volgende reis naar toe gaat!